Основні види оліфи Сучасну лакофарбову промисловість важко уявити без оліфи, плівкоутворювальної речовини, виготовленого переважно з натуральних масел льону, сої, соняшнику.

Оліфу використовують при виготовленні фарб, лаків, шпаклівок та інших оздоблювальних матеріалів. Крім того, вона може застосовуватися і самостійно, для просочування деревини, щоб захистити її від гниття. Також за рахунок попереднього просочення оліфою можна істотно знизити необхідну кількість фарби або лаку для подальшого декорування дерев'яної поверхні.

У продажу можна зустріти такі різновиди оліфи:

1. Натуральна. Основним компонентом речовини виступають натуральні масла з додаванням невеликого відсотка сикативу, що забезпечує швидке висихання. Найчастіше її використовують у якості розчинника для густих фарб, і для просочування дерев'яних виробів усередині приміщень.

2. Напівнатуральна. Цей тип оліфи (носить найменування «оксоль») майже наполовину розведений уайт-спіритом, завдяки якому помітно поліпшуються технічні показники речовини. Найбільш оптимальним варіантом вважається оксоль, виготовлена з льону, завдяки утворенню на поверхні оброблюваних виробів тонкої водостійкою плівки, яка не темніє, і не руйнується тривалий час. Як правило, лляну оксоль застосовують в якості грунтовки перед фарбуванням або шпаклівкою не тільки дерев'яних, ну і штукатурних підстав. Якщо працювати цій оліфою на вулиці, то вона може служити тільки в якості попередньої обробки, перед фінішною фарбуванням. Соняшникова різновид оксоли хоч і дешевше, але і експлуатаційні показники має помітно гірші.

3. Синтетична. Така оліфа містить, як правило, не більш 35% натурального масла: решту складають алкідні, сланцеві або сольові речовини. Внаслідок своєї токсичності можуть застосовуватися виключно на вулиці, або в нежитлових приміщеннях.

Основні види оліфи

Виходячи з зазначених характеристик, краще всього використовувати натуральну, або полунатуральную оліфу. Після нанесення для повного висихання потрібно буде приблизно добу. Роботи найкраще проводити в приміщеннях з кімнатною температурою повітря і хорошою вентиляцією. При цьому важливо враховувати, що речовина є вибухонебезпечним, тому зберігання і використання оліфи допустимі виключно далеко від відкритих джерел полум'я. Під час зберігання кришка на тарі повинна бути щільно закрита.